donderdag 13 mei 2010

Hallo lieve volgers!

Inmiddels zijn we al een tijdje in Syrië; momenteel in Aleppo. Alle vrees voor moeilijkheden bij de grens bleken volkomen onterecht. Nu was Stina ook zo slim geweest om een rustige grensovergang uit te zoeken ;-) We werden ontzettend vriendelijk door alle procedures begeleid - we kregen zelfs ieder een flesje lekker koud water aangeboden door de douane-beambte! -, zodat we binnen het uur en 332 dollar armer aan de andere kant van de grens stonden. Mocht je je afvragen waarvoor al dat geld: verzekering voor de auto (dat is de derde, ha, ha), visa en de grootste portie is de 'dieseltoeslag' van 100 dollar per week. Nu is de diesel hier 32 cent per liter, dus wetende dat ons beerke 'm wel lust en hebben wij die met veel plezier betaald!

Na de eerste dagen in Syrië blijft een gedachte steeds bij ons opkomen: mocht iemand een hekel hebben aan arbieren/islam (en dat lijken er wel steeds meer in Nederland...), ga een keer naar Syrië. Hier word je met een vriendelijkheid bejegend dat je beeld op slag verandert. Een paar voorbeelden: ondanks dat op allerlei pinautomaten het visa-logo staat komt er voor ons geen geld uit. Bij navraag op straat, besluit een willekeurige voorbijganger ons wel even met zijn auto naar een bank te rijden zodat we in ieder geval wat dollars kunnen wisselen.

Gisteren ontbijt gemist. Nadat we bij de eerste de beste pomp iedereen tot wanhoop hebben gedreven bij het wachten op het tanken van 235 liter diesel, besluiten we bij die aardige theejongen wat cakejes en thee te nuttigen. Hoezeer wij ook aandringen, van betaling wil hij niets weten. Integendeel, hij haalt bij de buurman nog even het typische Syrische brood, zodat we dat ook nog geproefd hebben.

Laatste voorbeeld van de vele: gisteren ook moeite gehad bij het vinden van de camping. Ondanks een enorme taalbarriere (de meeste mensen verstaan echt geen Engels, Frans gaat nog het beste) bood iedereen die wij de weg vroegen ons een slaapplaats aan. Als wij dan aandrongen dat we echt wilden kamperen, dan kon dit toch in de achtertuin?! Of anders wilden ze de immam wel even bellen, dan konden we in de tuin van de moskke staan... veiliger kan immers niet. Overigens is dit laatste sowieso geen issue hier, maar dat zul je inmiddels begrijpen met een dergelijke mentaliteit van de bevolking!

Vandaag sightseeing Aleppo gedaan. Erg mooie oude stad. Het ritme is erg relaxed; dat moet ook wel, want op het heetst van de dag is het ongeveer 40 graden (in de schaduw uiteraard). Op dit moment genieten wij in een of ander kelderrestaurant van een zeer uitgebreide warme lunch. Aangezien de Syrische keuken excellent is en de eigen bevolking vooral van (veel) eten houdt, duurt zo'n lunch gemakkelijk anderhalf uur. Men adviseert namelijk alllerlei additionele grechten om het gerecht compleet te maken, met als resultaat dat bij het uitserveren de tafel zo ongeveer vol staat... Jullie zullen begrijpen dat wij 's avonds niet zoveel honger meer hebben ;-) Prijs? Wat dacht je van een tientje inclusief alles?! Enige minpunt is natuurlijk het ontbreken van een heerlijke Chablis ;-)

Tot zover onze eerste update uit Syrië. Bedankt voor alle leuke reacties op ons vorige bericht. We lezen ze altijd als eerste zodra we internet tot onze beschikking hebben!

Morgen vertrekken we in zuidelijke richting, eerst naar de 'Dode steden' en een bijzonder kasteel, Craq de Chevaliers, dan naar het wonderschone Palmyra en vervolgens naar Damascus. Ergens volgende week dan naar Jordanie.

Liefs Stina & Frank

7 opmerkingen:

  1. ff rekenen 235 liter x 0,32 = 75 euro 20 voor een volle tank diesel. Dat betaal je hier ook voor een volle tank :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Frank en Stina,

    Vandaag 14-05 hebben wij voor het eerst op jullie weblog gekeken. Goed om te lezen dat het jullie goed gaat. Jullie hebben al veel indrukken gekregen. Ook de foto's spreken voor zich. Fijn dat het eten goed is en ach, keep the memory of an nice chablis in your mind, so the tast will be better after six months. Toevallig gisteren nog een lekkere Chablis gedronken, ha, ha, ha!!! Succes en hou de boel heel.
    Groeten,
    Jacqueline en Piet.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Henk en Hanneke14 mei 2010 om 11:13

    Hoi Stina en Frank,

    Het klinkt allemaal weer super, wat een gastvrije bevolking!Is het qua temperatuur wel uit te houden? Moet er niet aan denken, 40 graden in de schaduw! Pfft. Koelt het 's nachts af zodat je wel kunt slapen? En die Chablis missen? Tja, je kunt niet alles hebben. Veel sterkte met al het gemis en een goede voortzetting van jullie geweldige reis, we blijven jullie volgen! Big hug.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Stina en Frank,
    Jullie mail ontvangen en nu je weblog gelezen.
    Wat gaan jullie snel!Leuk die warme gastvrije situatie's dat geeft het juist iets exstra's
    Hier nog steeds fris en koud.Lekker hoor dat zonnetje.Het gaat jullie goed. Groetjes Lies en Lies

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Stina en Frank,

    Door alle drukte niet eerder aan jullie blog toegekomen maar vanochtend hebben we ervan genoten. Ongelooflijk dat jullie al in syrie zitten. En wat een lieve en aardige mensen ontmoeten jullie allemaal. Het blijft toch ongelooflijk dat je in een paar dagen tijd (zonder te vliegen) in een totaal andere wereld kunt zijn.
    Woensdag gaan we zelf richting griekenland, waar we ook zo nu en dan internet hopen te hebben. Kunnen we jullie blijven volgen en hopelijk ook onze eigen belevenissen posten. Groetjes,

    job en trudy

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hi Frank en Stina,

    Net weg en dan nu al van die mooie verhalen. Volgens mij moeten wij een week bij jullie komen logeren om alle verhalen te kunnen horen als jullie terug zijn!!

    Geniet lekker daar!!

    Kus,

    marit en wim

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Stina en Frank,
    Wat goed om te lezen, jullie positieve ervaringen met de bevolking (Ik had niet anders verwacht :)) Ook in Jordanië zullen jullie aangenaam verrast zijn, en daar is het eten net zo lekker! Nog 3 weekjes en dan gaan wij ook weer die kant op! Wij blijven jullie volgen, veel plezier nog!
    Groetjes, Cynthia

    BeantwoordenVerwijderen