maandag 7 juni 2010

Grensoverschrijd(n)end!

We made it! We zitten sinds 4 juni in Egypte. Maar het heeft heel wat zweet (en natuurlijk weer geld…) gekost. Pfff, what a day, niet voor herhaling vatbaar.

Het begon met Israël, waarvan we nog heel dom hadden gedacht dat dat een stukje taart zou zijn. Dom, dom, dom. Giga scherpe veiligheidscontroles natuurlijk. Dus zeiden de douanebeambtes enthousiast dat we ALLE koffers uit de auto moesten pakken, waarop wij even enthousiast zeiden dat we geen koffers hadden. We dachten, zijn wij even snel klaar dan. Wederom, dom, dom, dom. (Ik denk dat onze hersens door de hitte al wat gesmolten waren). Want wat zeiden de jongens en meisjes (ze zijn daar erg jong) van de douane? Tsja, dan alles maar uitladen…ALLES! En dan ook echt alles! Dus ieder potje, pannetje, sokje, shampootje, cup-a-soupje, moest uit de vakken! Aaaaaaaaah. En dat in de brandende zon, we waren er precies om 12.00 uur. Koelkast moest leeg en eruit en vooral die is aan hevige inspectie onderworpen, wel vijf keer op de band gezet en nog speciale beambten gehaald. Na deze exercitie stonden we met welgeteld 9 grote plastic zakken en een lege auto (jawel, we wisten meteen weer wat we allemaal hadden mee genomen en waar het lag) in de hal van de douane. Twee uur later mochten we weer verder. Amerikaanse toeristen, van wie slechts enkele koffers door de X-ray moesten, misten bijna hun vlucht door de controles van al onze spullen. Echt weer Amerikaans om ons dan te vragen: Are you making a movie? Huuuh??? Because you bring so many stuff. Tsja, andere perceptie zullen we maar denken, in een land dat een grote film is en mensen maar een week vakantie hebben.

Afijn, wij op naar de grens van Egypte. Dat kon nu niet meer erger zijn. Dachten we. Jullie raden het al: dom, dom, dom. We waren nog wel zo slim geweest alles in de plastic zakken te laten om het ze daar makkelijker te maken. Dat was een goede zet. Maar zij hadden weer een andere manier van controleren: aan ieder kruidenpotje werd gesnuffeld, evenals aan ieder crèmepje, iedere lamp moest aan, de laptop werd van onder tot boven gecontroleerd, alle medicijnen waren zeer verdacht, enz., enz. Nog een tip voor andere overlanders. De beambten legden onze verrekijkers, GPS en mobilefoons opzij, ergens op een vensterbank. We dachten voor extra controle. Maar ze deden er helemaal niets mee en dus konden we niet anders concluderen dan dat het een truc was om hun eigen zakken te vullen; ze hadden gehoopt dat we die spullen in alle consternatie zouden vergeten (en dat gebeurde ook bijna) en dan hadden zij zich ermee kunnen verrijken. Kl…zakken zou je denken, maar wetende dat de economie hier dramatisch slecht is en het salaris van vrijwel iedereen vreselijk laag, kan je toch ook wel begrip op brengen voor dit soort wanhoopsdaden. Dat begrip kon Frank niet opbrengen voor het feit dat ook deze controles in de brandende zon plaats vond, Frank ging er helemaal van uit zijn dak. Ook deze controles 2 uur. Klaar dachten we, op naar het strand. Maar nee, toen begon het papierwerk. Visum kon niet verstrekt worden want het was vrijdag. Nou ja, het kon wel, maar dan kostte het 50 USD p.p. extra… De auto was ook een probleem. 4168 cc, dat mocht nou net sinds een week niet meer. Er werd heel wat gebeld en ja hoor, als we nu maar 200 Euro betaalden (waarvoor??!), dan mocht het toch. Kortom, nog weer een. 2,5 uur later, om 18.30 uur, reden we Egypte binnen. Misschien wel de grootste verrassing kwam toen we het gebouw uitliepen om te vertrekken. Bij de deur lagen onze Nederlandse kentekenplaten. Bleek men tijdens onze afwezigheid de NL kentekenplaten door Egyptische vervangen te hebben (zie foto)!

Welcome in Egypt, stond er op de borden. Zo voelde het toch niet echt… Maar alle sores waren we snel vergeten toen we langs het prachtige strand en aan de andere kant de indrukwekkende bergen van de Sinai een heerlijke locatie vonden met een houten hutje op het strand en allerlei lekkere luierplaatsen. Daar zit ik nu te typen, met uitzicht op de schitterende blauwe RODE zee en rondom palmen en wit strand.

Eind goed, al goed. Alle rotzooi ligt nog in zakken in de auto, geen puf om het weer weg te bergen in de vakken, zeker niet bij deze hitte. Dus misschien morgen maar vroeg opstaan (hoewel het afkoelen hier wel erg relatief is, naar ca. 35 gr.) en dan de klus maar klaren. Alles weer helemaal opnieuw inpakken. Gggrhh. En het zat er allemaal zo perfect en strak in. Als ons dat nou maar weer lukt. Zo zien jullie maar, dat wij soms ook veel zorgen hebben. ;-)

PS Willen jullie ons laten weten hoe het met Robben is, daar vragen ze hier naar. Ze maken zich zorgen of hij de 14e kan meespelen!

PS2: Net de geboorte van een kitten meegemaakt! Gebeurde naast onze bank! Het is er maar eent je en moeder en kind lijken het goed te maken. Kitten zuigt bij de moeder terwijl moeder haar/hem helemaal schoon likt. Zo schattig! Overal waar we komen, komen katten steeds bij ons, met hun kopje soms op onze schoot, zo lief! Maar natuurlijk is niet een zo lief en mooi als onze Tommie en Kumari die nu vast lekker bij Jacqueline liggen te genieten.

Belangrijk!
Indien je een reactie wilt geven op deze blog tik dan je tekst in het witte vakje, je hoeft géén profiel te kiezen als je dat niet hebt of wilt maar zet dan wel je naam in de reactie!

10 opmerkingen:

  1. Heet van de pers:
    Robben mogelijk al tegen Denemarken inzetbaar
    ANP op 07 juni '10, 09:53, bijgewerkt 07 juni '10, 16:28

    Wat een douane ellende zeg. Nu maar even flink uitrusten en weer genieten. Doen wij ook van jullie verhalen en foto's. Geweldig!

    Hartelijke groeten,
    Henk en Hanneke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb genoten van jullie verhaal, niet zozeer vanwege het leed wat jullie is aangedaan maar de beeldende tekst, ik zag het gewoon gebeuren terwijl ik hier toch in het natte kikkerlandje zit :)
    Wat een drama zeg alles eruit! pfft en dan die brandende zon, wij kunnen dat ons hier (ondanks een prachtig weekend van 28 graden) niks bij voorstellen denk ik.
    Ik zag ergens ook nog 47 graden voorbij komen en dan kan je volgens mij echt niets anders doen als alleen maar 'pappen en nathouden'.

    Is het nu nog spannend of jullie wel Soedan inkomen? volgens mij kan het nu alleen nog maar mee gaan vallen :)

    Heel veel sterkte met inpakken en nog heel veel plezier daar! geniet ervan, wij houden het hier prima draaiende :) en nee dat is niet ironisch bedoeld! :-P

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dag Stina en Frank, dit is mijn tweede poging een reactie te plaatsen, ik hoop dat ik het nu goed doe. We waren wat laks met het opvragen van jullie 'blog-adres' maar nu hebben we dat via Pieter en Anneke gekregen en ik heb genoten van jullie verhalen (Addie nog niet want die is een paar dagen weg). Frank in de Dode Zee deed al de ronde op het plein maar nu heb ik het zelf gezien. Wat moet dat een ervaring zijn Frank en wat was het leuk om jullie stemmen te horen. Wat een ellende bij de diverse douanes. Ik vrees dat je dat nog wel eens meer zult meemaken. De lengte van het wachten aan de grens zal wel regelmatig omgekeerd evenredig zijn aan de hoogte van een 'tip'. Het ga jullie goed, geniet ervan en we volgen jullie met plezier.
    Hartelijke Groet,
    Wim Lucieer

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hai Stina en Frank, wat een geweldige verhalen van jullie. Leuk om zo op de hoogte te blijven en al jullie ervaringen mee te krijgen. Ik denk dat de blessure van Robben wel meevalt en dat hij nog wel zal voetballen, moet Nederland wel goed zijn best doen, haha. Heel veel groetjes en geniet er van. Olga

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Gelukkig hebben jullie een wat langere vakantie:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Stina & Frank,
    Jullie zijn ineens een stuk actiever met de blog. Erg leuk natuurlijk want zo kunnen wij alles direct meebeleven. Je voelt gewoon die brandende zon als je dit verhaal leest (en de irritatie). Maar elk nadeel heb zijn voordeel: nu zijn jullie extra blij met alles wat je thuis hebt achtergelaten omdat het niet meer mee kon, haha! Ik vond he al ongelofelijk hoe weinig jullie meenamen.

    En Frank ik wens je alvast een hele fijne verjaardag morgen!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi luitjes,

    Frank, ik begrijp dat jij vandaag jarig bent? Van harte!
    Tof om op de hoogte te blijven van jullie avonturen, ook aan deze kant van de PC is 't leuk om mee te maken.
    Klinkt bekend, die perikelen bij de Israëlische douane. Been there, done that... al bleef 't bij mij beperkt tot een na de controle op geen enkele manier meer fatsoenlijk in te pakken backpack.
    Robben doet overigens definitief niet mee tegen Denemarken, maar vliegt waarschijnlijk dit weekend wel naar Z-Afrika (aldus de NOS op 8 juni om 16:15u).

    Veel plezier daar!
    Chris & Vero

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dag Franbk en Stina,

    Lezen jullie verhaal over de Israelische grensoverganng nu op een Griekse camping met internet. O, wat kunnen we ons de irritatie voorstellen. Heel begrijpelijk dat Frank uit zijn dak ging. Job (toch ook geen standje-ongeduld) had zoveel jaar geleden het stoom uit zijn oren bij het verlaten van Israel. Waar bent u geweest, waar ging dat congres over, kunt u dat bewijzen, heeft u nog mappen, ja, koffer graag open. enz. enz. Des te groter de bewondering voor Stina als jij kans hebt gezien om de Volker-genen stil te houden. Want o, ik ken toch wel Volkers, die met zoveel onnozelheid, onkunde, onwilligheid en vul maar aan echt met de hakken in het zand gaan, een rood waas krijgen en van alles zeggen en doen wat ze nou net beter niet hadden kunnen doen. Maar ja, het lucht zo lekker op he.
    Succes met inpakken weer en geniet van het vervolg. Maar dat zit wel snor, zo te lezen. Onze belevenissen in Griekenland zijn natuurlijk zeer tam, maar ook wij genieten van de zon, de rust, de cultuur, de zee en de vriendelijke mensen. http// caravannendoorgriekenland.blogspot.com.
    job en trudy

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Zo, nog 17 minuten en dan gaat 't WK ook voor Nederland beginnen!
    Mochten jullie ergens kunnen kijken: veel plezier! Ennuh, jullie worden vast en zeker van alle kanten op de hoogte gehouden van tussen- en eindstanden, daarover maak ik me totaal geen zorgen.

    Salaam,
    Chris & Vero

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hi lieve Frank en Stina,

    Wat een verhaal zeg met die grens overgang! Wij hebben plaatsvervangende woede. Je kent ons, geduld is niet onze beste eigenschap en dan dit aantreffen. grrrrggrrr...
    Enfin, het feest in Egypte kan beginnen. Doen jullie de visjes de groeten van ons ?

    Hier alles ok. lekker genieten van ons nieuwe huis en tuin. Alles staat in bloei. Het is leuk om te kijken wat er steeds weer op komt. Nog geen moment spijt! We proberen zelf ook nog even een weekje weg te komen. Misschien naar onze vrienden in zuid duitsland, wandelen in de bergen.

    Geniet lekker daar, dan genieten wij van jullie verhalen!
    Kus, Marit en Wim

    BeantwoordenVerwijderen